DE SILVA Elios Rosso Garnek gliniany ceramiczny 21 cm 2,6 L
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Włoska kuchnia to nie tylko potrawy, to również naczynia.
TRADYCJA I SZTUKA w kuchni.
Ziemia Umbrii bogata w żelazo, krzemionkę i starożytne techniki przekazywane przez mistrzów garncarskich.
DE SILVA wytwarza doskonałe do gotowania terakotowe narzędzia kuchenne.
Utrzymuje tradycję zarówno w formie jak i w zewnętrznej powłoce ceramicznej. Prawdziwe naturalne materiały,
oprócz zwiększenia aromatu jedzenia nadają mu specjalny smak.
Znana od wieków niekwestionowana wartość gotowania w terakocie jest uważana za pierwotną metodę
przygotowywanie żywności przez człowieka we wszystkich szerokościach geograficznych. Ciepło rozprzestrzenia się
równomiernie od dna do ścianek, gotuje żywności stopniowo i równomiernie nie jak w przypadku innych typów
materiałów, takich jak stal (..), gdzie gotowanie odbywa się głównie od dołu.
Inną ważną zaletą jest fakt, że ciepło jest utrzymywane przez dłuższy czas po zakończeniu gotowania, a więc potrawa
szybko się nie ochładza.
Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je
myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce
pozostawić do wyschnięcia do góry nogami.
Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i
zmian temperatury.
Dotychczasowe badania dowodzą, że gotowanie w naczyniach z terakoty dostarcza nie tylko więcej witamin i
minerałów mających korzystny wpływ dla zdrowia ale również ma pozytywny wpływ na nasze dobre samopoczucie.
"Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla
wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do
przechowywania.
Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku.
Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na
zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy
w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło. Drobne pęknięcia na
powierzchni politury nie są defektem a oznaką szczególnej cechy, odporności powłoki i naczynia na
bezpośredni płomień oraz zmiany temperatur.
Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten
złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą
przygotowywane. Aby całkowicie wyeliminować pozostały zapach należy bezwzględnie myć dokładnie
naczynie w gorącej wodzie dodatkiem normalnej ilości detergentu co więcej rekomendowane jest mycie w
zmywarce oraz pozostawienie w niej naczynia aż do całkowitego wyschnięcia przed przechowywaniem lub
kolejnym użyciem."
Wymiary:
- pojemność: 2,6 L
- wysokość całkowita wraz z pokrywą i gałką pokrywy: 16,5 cm
- wysokość bez pokrywy: 12 cm
- długość wraz z uchwytami: 25,5 cm
- średnica zewn. górna: 21 cm
- średnica dna: 14 cm
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.