Forma Lekue do kajzerek perforowana 0202300M10M017
Opis
SILIKONOWA FORMA NA 6 KAJZEREK
Perforowane wgłębienia - bułeczki z chrupiącą skórką
Elastyczna lecz stabilna forma gwarantuje bezpieczne pieczenie.
Sekretem udanych wypieków jest mikroperforowane wnętrze formy, które zapewnia idealną cyrkulację ciepłego powietrza, a także pozwala szybko ostudzić pieczywo, co razem daje efekt chrupiącej skórki.
WSKAZÓWKI:
- Umyć formę przed użyciem.
- Przy kilku pierwszych użyciach delikatnie posmarować tłuszczem. Później nie trzeba powtarzać tej czynności.
- Formę można lekko oprószyć mąką przed umieszczeniem w niej ciasta.
- Nie umieszczać bezpośrednio pod źródłem ciepła. Używać na niższych poziomach piekarnika. Podczas pieczenia nie używać funkcji "grill" - może to spowodować uszkodzenie maty.
- Myć tylko miękką gąbką. Nie używać ostrych narzędzi.
SKŁADNIKI:
- 1,75 szklanki mąki chlebowej
- 1,75 łyżki masła
- 0,5 średniego jajka
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mleka w proszku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml wody
PRZEPIS:
- Umieścić w naczyniu BREAD MAKER Lekue lub w dużej misce wszystkie składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Wyrabiać masę, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
- Uformować ciasto w zbitą kulę a następnie przykryć czystą ścierką kuchenną i odłożyć na 60 minut, najlepiej w szczelnym pojemniku.
- Podzielić ciasto na sześć równych kawałków, ulepić z nich kulki i włożyć je do perforowanej FORMY DO KAJZEREK Lekue. Przykryć formę ściereczką i odstawić, aby ciasto urosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (zajmuje to około 1 godziny, zależnie od temperatury pomieszczenia). Można również ciasto pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.
- Kiedy ciasto jest gotowe, rozgrzać piekarnik do 220°C (góra/dół z włączonym termoobiegiem). Kratownicę do postawienia formy z ciastem umieścić na środkowym poziomie piekarnika.
- Przed wstawieniem do piekarnika, lekko nasmarować ciasto ubitym wcześniej jajkiem, można je również posypać sezamem. Umieścić kratownicę z formą w piekarniku. Piec ciasto około 16 minut. Zawsze używać żaroodpornych rękawic kuchennych przy wyjmowaniu naczyń z piekarnika. Gotowe pieczywo szybko stygnie dzięki perforacji formy.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.